crystal meth


crystal meth 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

kristalvormige methamfetamine, een krachtige, zeer verslavende stimulerende drug die invloed heeft op het centrale zenuwstelsel; ice
Crystal meth, dat voorkomt als helder of blauwachtig kristal, is strikt genomen een specifieke vorm van methamfetamine (meth). In de praktijk worden de termen door elkaar gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Crystal meth…

is methamfetamine; is een harddrug; is een middel

  • [Vorm] wordt meestal aangetroffen als kristallen of poeder
  • [Functie] wordt gebruikt als harddrug
  • [Gebruikswijze] kan worden gesnoven, gerookt, ingespoten of geslikt
  • [Gebruiker] wordt relatief vaak gebruikt door chemseksgebruikers
  • [Gevolg of resultaat] staat bekend om zijn intense en langdurige euforische effecten; kan ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen, waaronder angst, rusteloosheid, psychose, hartproblemen, gewichtsverlies, gebitsproblemen (meth mouth) en hersenschade; kan snel leiden tot verslaving en heeft vaak verwoestende gevolgen voor het leven van de gebruiker
  • [Gelijkenis] lijkt in werking sterk op amfetamine (ook pep of speed genoemd)
  • [Onderscheid of tegenstelling] werkt een aantal uur langer dan amfetamine en heeft sterkere effecten

Algemene voorbeelden


Met xtc ervaren mensen een instant verbinding en harmonie met wildvreemden op de dansvloer. Met ketamine, ghb en mefedrone beleven ze onwaarschijnlijk bronstige sex. Met crystal meth geven homoseksuele mannen in de 'chemsex' scene zich over aan soms wel 72 uur durende sessies waarin brachioproctische insertie (fistfucking, red.) een geliefkoosde manier is om affectie te tonen.

NRC Handelsblad,

Het is wel zo dat de hoeveelheid in beslag genomen drugs de afgelopen jaren toeneemt. Zeker als het gaat om methamfetamine, dat op straat crystal meth of shabu heet.

nrc.next,

De Chinese politie heeft twintig mensen, onder wie vijf Zuid-Koreanen, gearresteerd wegens betrokkenheid bij internationale drugshandel, meldde het staatspersbureau Xinhua maandag. De autoriteiten namen een voorraad van diverse drugs in beslag, waaronder veertien kilo methamfetamine, bekend als, "ice" of, "crystal meth", in beslag en honderd kilo efedrine, een stimulerend middel dat vaak in voedingssupplementen zit.

De Standaard,

Over een maand mag Hathan Bunawan naar huis. Dan zitten zijn zes maanden in de afkickkliniek in Bogor, anderhalf uur ten zuiden van Jakarta, erop. Hij was verslaafd aan heroïne en crystal meth, dat is methamfetamine. „Het was vooral het ritueel dat me zo aantrok. Goed ervoor gaan zitten, de pijp aansteken, de eerste hijs."

nrc.next,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2002
Brontaal Engels
Vorm in brontaal crystal meth
Betekenis in brontaal idem
Samenhangende woorden (betekenis) 3-MMC